Falus András
20
03
06
02
Előadó
Laboratóriumokban eljuthatunk az abszolút nulla fok közelébe. Alacsony hőmérsékleteken a rendezettségre való törekvés és az, hogy egyre fontosabbá válik az anyag kvantumos természete, egy sor új, szobahőmérsékleten nem tapasztalható jelenséghez vezet. Az előadás a szuperfolyékonyság és a szupravezetés példáján mutat be két ilyen jelenséget, és rámutat arra, hogy bár a szupravezetés alacsony hőmérsékleteken valósul meg, széles körben alkalmazható.
Jenő Sólyom, physicist and member of HAS, delves into the world of extremely low temperatures. As temperature is lowered, quantum effects become increasingly important. Close to absolute zero, condensed matter may give rise to unexpected properties, like superfluidity or superconductivity. If a system is composed of bosons, Bose-Einstein condensation may take place. In a free gas made up of alkali atoms held in a trap, Bose-Einstein condensation happens at extremely low temperatures. The superfluidity of 4He can be easily demonstrated in a laboratory. More important is the superconductivity in fermionic systems, since they allow for many industrial and medical applications. The recent discovery of high transition temperature superconductors will probably make all applications more widespread. This challenges physicists to better understand the mechanism that leads to superconductivity in these materials.
A genomika egy fiatal tudomány neve, mely a gének összességét vizsgálja. A genomprogramok befejeződése valóságos forradalmat jelent a biológiában és az orvostudományban. A géntérkép ismerete együtt a genetikai chiptechnológiával és a bioinformatikával korábban nem is remélt mértékben teszi előrejelezhetővé egyes betegségek megjelenését. Ám azt is fontos tudatosítanunk, hogy az öröklött gének általában inkább valószínűséget jelentenek, semmint sorsot: a környezeti tényezőknek is fontos szerepe van a betegségek kialakulásában - éppen ezért van kiemelkedő jelentősége az esélyelemzés lehetőségének.
András Falus, immunologist and member of HAS, has introduced us to the blossoming science of genomics, which studies the complete set of an organism's genes, or genome. Biological sciences will now be viewed in terms of genomics. Genomics is based on genome programs, biological nanotechnology (gene chips) and bioinformatics. Medical genomics has a predictive potential, which provides an entirely new approach and perspective of diagnostics and therapy in human medicine.
20
03
06
16
Előadó
Az előadás azt mutatja be, hogy az alacsony születési súly, a kövérségre való hajlam, a kora csecsemőkor történései, a szoptatás elmaradása hogyan függhet össze a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a felnőttkori cukorbetegség és az allergiás betegségek kialakulásával. Bemutat egy olyan elméletet is, mely szerint az allergia kialakulása kapcsolatos lehet azzal, hogy a civilizáció fejlődésével kialakult túlságosan higiénikus környezetben nem erősödik meg az immunrendszer.
Perinatal and early childhood factors play an important role in the pathogenesis of some chronic adult disorders including hypertension, diabetes, obesity and allergy - warns Tivadar Tulassay, medical doctor and member of HAS. Prematurity can hinder the development of the kidneys, which could lead to a greater chance of high blood pressure in adulthood. Breast-feeding is essential and beneficial to the nutrition of newborns. Babies who are fed with mother's milk for longer than one year are less likely to be obese or to contract infections, diabetes, hypertension or allergies. Urban life, extreme hygiene, unnecessary use of antibiotics, decreased frequency of infections and early sensitization all contribute to the immunopathogenesis of allergic diseases.