1.) ME-partneri jogosultságszerzés 

A Mindentudás Egyeteme partnerei (egyetemek, akadémiai kutatóintézetek) saját hatáskörükben előadásokat tehetnek fel a ME-portálra. Az ME-partnerek az általuk kijelölt emberekkel feltölthetik az előadásokról készített videófelvételeket, az előadások során használt prezentációkat, valamint az előadások metaadatait. A feltöltésekhez, a metaadatok szerkesztéséhez, javításához szükséges jogosultságot kérni kell, és ennek birtokában az ME-portál admin-felületén keresztül lehet az adatkezelést végezni.

  • A jogosultság megszerzéséhez első lépésként regisztrálni kell a portálon. Ehhez az admin.mindentudas.hu címen a jobb felső sarokban található, 'Belépés Facebook-kal' feliratú gombra kell kattintani (a sikeres regisztrációhoz Facebook-account szükséges). Ekkor egy felugró ablakban meg kell adni a látogató Facebook felhasználói nevét (az ott használt email-címét) és a jelszavát, valamint engedélyezni kell a Facebook-account használatát a ME-porálon. Ezzel meg is valósult a regisztráció a ME-portálon.
  • Második lépésként írási-szerkesztési jogosultságot kell kérni a regisztrált felhasználó számára. Ehhez levelet kell írni a portál szerkesztőségének (info@mindentudas.hu), amelyben jelezni kell a sikeres regisztráció idejét, a használni kívánt email-címet, valamint a Facebook-accounthoz rendelt nevet.
  • A jogosultsági szint megnövelése után (melyről a portál szerkesztői üzenetet küldenek), a felhasználó hozzáférhet az általa képviselt intézmény admin-oldalaihoz. Az admin-felületeken az ME-partnerek csak a saját oldalaikat láthatják és csak azokat szerkeszthetik, a többiek oldalaihoz nem férnek hozzá, de az egy intézményhez rendelt jogosultság az intézmény összes előadására kiterjed, tehát egy intézményen belül minden előadás adatait lehet szerkeszteni.

2.) A feltöltendő videók minősége

Az előadások tartalmi információit (a videót, prezentációt) és metaadatait a ME-portál adminisztratív felületén lehet feltölteni. A feltöltött adatok alapján a rendszer automatikusan rendeli össze a metaadatokat és tartalmakat, tehát figyelni kell az adatok pontos begépelésére. A videókat is az admin-felületen keresztül lehet feltölteni, amit célszerű a lehető legjobb minőségben biztosítani (HD). A feltöltött videót a rendszer automatikusan konvertálja, és - ha a minőség engedi - 4 változatot állít elő, hogy a videokiszolgáló alkalmazás kezelni tudja a különböző sávszélességeken keresztül érkező, eltérő felhasználó igényeket. Ideális esetben tehát az alábbi négy videofolyam-minőség áll elő:

  • 1024kbps [768x576]
  •   768kbps [512x384]
  •   512kbps [384x288]
  •   256kbps [256x192]

A videoszerver folyamatosan figyeli azt, hogy adott felhasználó milyen sávszélességen keresztül éri el a portált, és ennek megfelelő minőségű videofolyamot küldi el abba az irányba. A videokonvertálási folyamat során akkor áll elő a fenti négyfajta videominőség, ha legalább a fenti legjobb felbontásban (vagy annál még jobb minőségben) érkezik meg a forrásállomány.

 

3.) Metaadatok felvitele

Az előadások tartalmi információit és metaadatait a portál admin felületén keresztül lehet megadni. A metaadatokat bármikor később módosítani lehet ugyanazon a cikkszerkesztő felületen, ahol az új adatok felvitelét kell kezelni. A feltöltés és adatszerkesztés lépései a következők:

  • Be kell jelentkezni az adminisztrációs felületre az admin.mindentudas.hu címen a jobb felső sarokban található, 'Belépés Facebook-kal' feliratú gombra kattintva (a belépéshez Facebook-account szükséges).
  • Bejelentkezés után a portál főmenüjéből ki kell választani azt menüpontot, ahol az ME-partnerek előadásai vannak (előadások menüpont alatt), majd meg kell keresni a képviselt intézmény gyűjtőoldalát.
  • Azokon az oldalakon, ahova írási jogot kapott valaki, a tartalmi oldalak felületén láthatóvá válnak azok a "gombok",  melyekre katintva új cikkeket lehet létrehozni vagy a régi cikkeket lehet szerkeszteni. Az 'új cikk létrehozása' vagy a 'régi cikk szerkesztése' opciókat választva egy felugró ablakban egy cikkszerkesztő alkalmazáshoz jutunk, amelyben az előadások metaadatait lehet felvinni, módosítani.
  • A cikkszerkesztő oldalon a jobb felső sarokban van egy "toggle sidebar" feliratú gomb, amire kattintva a cikk metaadataihoz juthatunk hozzá. Például itt látható és módosítható a létrehozás dátuma, vagy innen olvasható ki az első mentés után a cikk ID-je is, aminek fontos szerepe lesz a multimédia-állományok névadása során.
  • A cikk első mentése után a cikk kap egy egyedi azonosítót (Item ID), ami a videók és az illusztrációs tartalmak azonosítására is szolgál (tehát meg kell jegyezni).
  • Minden cikket kategorizálni kell: a cikkeket az "ME-partnerek" alá besorolt kategóriák valamelyikéhez kell rendelni. A legtöbb esetben itt egyetlen lehetőségból lehet csak választani, vagyis az adott intézmény kategóriáját lehet scak megadni.
  • Minden cikknek címet kell adni: nyilván a videón rögzített előadás címét.
  • Meg lehet adni címváltozatot is, de ez nem kötelező. Ha a szerkesztő nem ad meg címváltozatot, akkor azt a mezőt a rendszer automatikusan kitölti.
  • A cikk létrehozási dátumának azt kell beállítani, amit az előadás időpontjaként szeretnének látni. A rendszer a cikk első mentésekor automatikusan a mentés időpontját adja meg a létrehozás dátumaként, de ezt felül lehet írni. Azért érdemes itt az élő előadás tényleges idejét megadni, mert ez a dátum fog kikerülni a portál felületére is mint az előadásesemény ideje.
  • A cikk törzsébe kell beírni az előadás rövid tartalmát.
  • A cím-mező alatti szövegdobozban meg kell adni az előadáshoz rendelt címkéket. Több címkét is meg lehet adni, a címkéket vesszővel vagy enter-jellele lehet elválasztani egymástól. A címkék azért fontosak, mert a rendszer ezek alapján automatikusan létrehozza a kapcsolódásokat más elődásokhoz, ami meg is jelenik a portálon. Minden előadáshoz hat kapcsolódó másik eseményt tud a rendszer hozzárendelni. Ezek a kapcsolatok nagyon jó belső promóciós lehetőséget biztosítanak az előadások számára.
  • Az előadáshoz személy(eke)t és titulusokat lehet rendelni úgy, hogy cikszerkesztő doboz menügombjai közül az "extra Fields" feliratú gombra kattintva megjelennek további szerkeszthető adatmezők. Itt a "Lecturer" címkéjű mezőbe lehet beírni az előadói adatokat.
  • Meg lehet adni az előadás tudományterületi besorolását az itt található választódoboz segítségével ("science" címkéjű doboz). Az itt megadott lista az MTA által hivatalosnak tekintett tudományterületi felosztásnak felel meg.
  • Meg kell adni a rendszernek azt is, hogy milyen nevű videót kell az előadáshoz rendelni. Ehhez először a cikkszerkesztő menüsorában található "Video" feliratú gombra kell kattintani, majd a "Video provider" almenüt kell választani. Ekkor a "video ID" címkéjű mezőbe be kell írni az előadáscikk ID-jét (egy számot, amit a jobb felső sarokban látható toggle sidebar gombra kattintva lehet elérni). A Video provider almenüpontban lehet beállítani a videolejátszót is. Itt egy legördülő listából a lista végén található "mevideo" értéket kell választani.
  • Az előadáscikket a jobbfelső sarokban található "Mentés" feliratú ikon segítségével lehet menteni.
4.) A A·videók, prezentációk feltöltése
  • Az előadáscikkbe felvitt metaadatok szerkesztése után az admin-portál bal oldalán megjelenő menüben, a videófeltöltés menüpontja segítségével fel kell tölteni az előadás videóját és ppt-prezentációját (esetleg a videó srt-feliratait) az 'egyetemek' folderbe. A 10 Mb-os feltöltési korlátról szóló üzenetet nem kell figyelembe venni. A feltöltés előtt a minden állományt (videót, ppt-t, srt-t) át kell nevezni az előadáshoz felvett cikk ID-jére. A rendszer az ID-alapú nevek azonossága alapján képes automatikusan összekötni az előadás metaadatait és tartalmi információit.
  • A feltöltött videók különböző minőségű változatai – egy konverziós folyamat eredményeként - bekerülnek a rendszer megfelelő helyeire, a videókhoz kulcsképek generálódnak, és a feldolgozási folyamat végén minden megjelenik a portálon.
  • Az adatok feltöltése után a rendszer a cikkhez megadott kategória alapján jeleníti meg az előadást a portálon. Az ME-partnerek gyűjtőoldalain lesznek kilistázva az oda tartozó előadások, és ezekre kattintva lehet az egyes előadások videóit megnézni. A metaadatok a publikálás után azonnal láthatóvá válnak, a felöltött videók a konvertálás után (tehát a metaadatokhotz képest kicsi késéssel) jelennek meg. 
  • A cikkekhez rendelt címkék alapján a rendszer összekapcsolja az előadást más eseményekkel, és ez alapján az előadás oldalán ugrási lehetőségeket jelenít meg (max. hat darabot).

5.) Saját arculat kialakítása

A ME-partnerek által feltöltött előadások az intézmények szerinti csoportosításban jelennek meg a portálon. Lehetőség van arra, hogy az intézmények saját arculatukhoz igazodó felületeket hozzanak létre az intézményi oldalhoz tartozó css-fájl paraméterezésével. Ez az ME-partnerek feladata.

 

 

 


Az útmutató címe:

http://admin.mindentudas.hu/component/k2/item/2829-%C3%BAtmutat%C3%B3-el%C5%91ad%C3%A1sok-felt%C3%B6lt%C3%A9s%C3%A9hez.html