Lendület program

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy hazacsábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat.
Nyertesek:
2010

327
Fekete Csaba
kutatóorvos

331
Stipsicz András
matematikus

328
Galajda Péter

fizikus

330
Szakács Gergely
kutatóorvos

329
Gali Ádám
fizikus

324
Soós Tibor
vegyész

326
Kóczy Á. László
matematikus-
közgazdász

      2009

322
Buday László
biológus

323
Kiss László 

fizikus-csillagász 

320
Papp Balázs

biológus

325
Szabadics János

 agykutató

321
Tardos Gábor
 
matematikus A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Bővebben: Lendület program

A gyógyszermolekulák kombinációinak egymást erősítő vagy gyengítő hatását laboratóriumi robot segítségével vizsgálja Papp Balázs szegedi biológus, aki az MTA Lendület-programja segítségével alapított kutatócsoportotSzegedi Biológiai Központban. A fiatal kutató "A génkölcsönhatások rendszerbiológiája" címmel tartott előadást az SZBK hagyományos tudományos seregszemléjén, a Straub-napokon.

[forrás: MTA]

Bővebben: Hatás vagy ellenhatás?

Papp Balázs biológussal a Lendület program keretében végzett kísérleteiről, az antibiotikumkoktélokról és azok lehetőségeiről valamint a tanulni is képes „kutatórobot"-ról beszélgettünk.

Bővebben: Mire jó az antibiotikumkoktél?

A Manchesterből hazatért 33 esztendős Papp Balázs biológus az MTA Szegedi Biokémiai Intézetében olyan módszeren dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy a tudósoknak számítógép-vezérelt automaták segítsenek új, hatékony gyógyszerek kifejlesztésében.

[forrás: metropol.hu]

Bővebben: Papp Balázs biológussal beszélgettünk

Mivel a közeljövő fontos és alapvető kriptográfiával kapcsolatos problémáit még pontosan nem lehet megfogalmazni, ezért Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program keretében új kriptográfiai kutatócsoportot létrehozó kutatóval a digitális ujjlenyomatokról és azok működési módjairól beszélgettünk.

Bővebben: A digitális ujjlenyomat titkai