díjazott

A negyven éves orvos a daganatellenes szerek új generációjának megalapozása és a személyre szabott terápiát szolgáló új eljárások kifejlesztése felé tehet lépéseket. Számos rosszindulatú és áttétet adó daganatos megbetegedés hatékony kezelése ugyanis továbbra is megoldásra vár a terápia alatt kialakuló úgynevezett multidrog rezisztencia miatt. A kutató megfigyelte, hogy a sejtek legyőzhetetlenségét biztosító, úgynevezett transzporterek funkciója paradox módon fokozza az egyébként multidrog rezisztens sejtek érzékenységét. Szakács Gergely szerint ezért a transzporter egyben a multidrog rezisztens tumorsejtek molekuláris célpontja („Achilles-ina”) lehet. A multidrog rezisztens sejtek hatékony elpusztítása jelentősen csökkenthetné a tumorsejtek számát, és a tumor őssejtek megsemmisítése révén megakadályozná a beteg sejtek újraképződését is. A kutató igazi lehetőségnek nevezte, hogy egy külföldön kipattant ötletet Magyarországon tud megvalósítani. Szakács Gergely reményét fejezte ki, hogy olyan kutatókból álló csoport jön létre ennek érdekében, ahol a "részek összessége több lesz, mint a részek összege".

Hátraugró
Tudományos blogok
MTA hírek
Oct 16, 2018 | 14:27 pm
Tájékoztató a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közötti egyeztetésről – 2018. október 16.
Oct 11, 2018 | 00:00 am
„Az olasz gondolkodás történetével foglalkozó munkáiért” Kelemen János akadémikus kapta az idei Galilei-díjat. Az elismerést október 6-án Pisában adták át az MTA rendes tagjának, az ELTE professor emeritusának.
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR