előadó
1984-1992 között az MTA Regionális Kutatások Központja tudományos tanácsadójaként és főigazgató-helyetteseként dolgozott. Ezt követően a Janus Pannonius Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára volt. 1994-től mint a Természettudományi Kar dékánja, 1997-től pedig mint az egyetem rektora tevékenykedett. 2000 és 2003 között a Pécsi Tudományegyetem rektora volt. Kutatási tevékenysége túlnyomó részben a gazdasági és társadalomföldrajz, a népesség- és településföldrajz, valamint a nehezen definiálható, multidiszciplináris megközelítést feltételező regionális tudomány területére koncentrálódik. Kutatási témái között egyaránt szerepeltek települési szintű, kistérségi, makroregionális, országos és nemzetközi jellegű vizsgálatok.
Hátraugró
Tudományos blogok
MTA hírek
Jan 21, 2019 | 14:18 pm
Életének 86. évében, 2019. január 15-én elhunyt Németh Judit akadémikus. A magfizika jeles kutatójától, a Bolyai Kollégium létrehozójától a kutatótársak közül Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója búcsúzik.
Jan 21, 2019 | 10:45 am
A Magyar Hírlaptól január 15-én 15.06-kor kapott kérdéseket szó szerint közöljük, a válaszokat pedig rendhagyó módon a honlapunkon jelentetjük meg. A válaszaink után nyilvánosságra hozzuk a lapnak január 8-án elküldött szövegünket is.
Jan 18, 2019 | 14:16 pm
Életének 86. évében, 2019. január 15-én elhunyt Németh Judit akadémikus, a hazai nehézion-fizikai kutatások egyik iskolateremtő alakja.
Jan 17, 2019 | 15:16 pm
A Magyar Tudományos Akadémia mintegy 5 ezer főt, köztük közel 3 ezer kutatót foglalkoztató kutatóintézet-hálózatának vezetői az MTA elnökével és más vezetőivel találkoztak 2019. január 17-én.
Jan 16, 2019 | 16:41 pm
Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. január 15-i közleményében megjelent állítás, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt.
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR