Hátraugró
Tudományos blogok
Jan 16, 2020 | 08:33 am
A Solution for the Misuse of the “D” Word A new study from a team of scientists at the Senior Family Dog Project at Eötvös Loránd University in Budapest Hungary set out to examine the link between dog personality traits and owner perceived dominance status in multi-dog households using[…]
Jan 4, 2020 | 14:52 pm
Selective hearing: Old dogs only listen to what they want to hear and it is positive (Hungarian text below/Magyar szöveg lejjebb)The latest research of the Senior Family Dog Project, Eötvös Loránd University, published in Scientific Reports, investigated how dogs’ reactivity changes with age toward different sounds. In human aging, a phenomenon named the positivity effect has[…]
Jan 1, 2020 | 19:06 pm
(Hungarian text below/Magyar szöveg lejjebb)The latest research of the Senior Family Dog Project, Eötvös Loránd University, published in Scientific Reports, investigated resting-state networks in awake dogs. Resting-state networks provide information about the large-scale functional organization of the brain. To describe[…]
Dec 19, 2019 | 18:44 pm
A kutyaöregedés genetikai kutatása Mi a kutyák szerepe az öregedés genetikai kutatásában? Erről a témáról jelent meg Sándor Sára és Kubinyi Enikő (ELTE Etológia Tanszék) összefoglaló cikke a Frontiers in Genetics című lapban 2019 októberében. Az elmúlt évtized genomikai forradalma számtalan új lehetőséget nyitott[…]
MTA hírek
Feb 19, 2020 | 00:00 am
2020. február 12-én, hosszú betegség után, életének 82. évében elhunyt Sir Michael J. Berridge, a Royal Society tagja, az MTA tiszteleti tagja. Kutatási területe a biológiai jelátvitel volt, különös tekintettel a kalciumion szerepére a hormonok és idegi ingerületátvivő anyagok hatásmechanizmusában.
Feb 18, 2020 | 09:02 am
A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjának célja a kutatóintézetekben és egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.
Feb 17, 2020 | 11:19 am
Csermely Péter rendes tag 2020. február 11-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.
Feb 13, 2020 | 08:53 am
Hogyan érvényesüljön a hiteles tudás az álhírekkel elárasztott világban? Erre a kérdésre kereste a választ a program négy meghívott előadója, akik a klímaváltozásról, a génszerkesztésről, a placebóhatásról és az új koronavírusról beszéltek. Nézze meg az eseményről készült videofelvételünket!

Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR