Szabó Miklós (régész)
20
04
11
22
Előadó
A marihuána hatóanyaga, a kannabisz, közvetve lerontja az agyi hullámtevékenységet és a tanulási képességet. Megzavarja a szelektív figyelem és a fókuszáltság, valamint a kielégültség-érzés agyi mechanizmusait, s ennek nyomán szorongás, alulmotiváltság és céltalanság léphet fel. Az agy belső kannabinoid rendszerének befolyásolása új utat nyithat számos pszichiátriai betegség, valamint a kemény drog- és alkoholfüggés gyógyításában.
One of the most important elements of high-level nervous system functioning is the processing, interpretation and storing of stimuli from both the external and our own internal worlds. The hippocampus plays a key role in this process. Memory is the result of the precise synchronization of stimulating and impeding neurons. Understanding psychoactive substances has long been a concern of science, yet the working of one of the most popular drugs, marijuana, has only recently begun to become apparent. Contrary to earlier views, marijuana connects to its own receptor in the nerve cell. This receptor plays a key role in the functioning of memory. It is well known that the use of marijuana affects memory, however, it also plays a role in adjusting the optimal levels of anxiety and relaxation. With precise understanding, a road may open to the development of more effective anti-anxiety medication with fewer side effects. It is now also clear that the marijuana receptor is the common path to all manner of drug addictions including alcohol and hard drugs. Thus the study of the nervous system in relation to marijuana will play an important role the treatment of addiction.
Az előadás egy esettanulmányt mutat be, mely a Kárpát-medencét, ezen belül a mai Magyarország területét érintő Kr. e. 4-3. századi kelta népmozgalmakat vizsgálja, s ezen keresztül szemlélteti a történettudomány és a régészet viszonyát, illetve kapcsolatrendszerét.
The legendary event recounted by the historian Livius - Vae Victis - dramatising the attack of the Gauls in Rome demonstrates well the image of the ancient Romans had of the Celts: ruthless barbarians driven by the desire to rob and steal. However, modern archaeology has shown that the Celtic Migration cannot be explained by a lust for treasure. In 450-400 B.C. in certain parts of the Celtic world (e.g. in Champagne) overpopulation and a later cessation of the usage of cemeteries point towards a migration of the population. The expansion of the Celts can primarily be viewed as a peaceful colonisation. The findings at Monte Bibele show the symbiosis of the local Etruscan population with the Celts. In Northern Serbia we can observe the assimilation of local Illyrians with immigrant Celts, this is repeated on the Great Hungarian Plain where Scythian objects were found alongside Celtic ones (e.g. at Sajópetri). The evidence of ethnic and cultural integration and the development of an Eastern Celtic cultural coinage shows a number of regional characteristics and we can conclude that by 300-200 B.C the Carpathian basin had become a new centre in the Celtic world.
20
04
12
06
Előadó
Az információtechnológia alapvető feladata az információ átvitele, tárolása során az információ tömörítése és védelme. A tömörítés lehet veszteségmentes, amikor az üzenetsorozatot úgy kódolják, hogy az üzenet egyértelműen reprodukálható legyen. Veszteséges tömörítés esetén nem követeljük meg a tökéletes reprodukciót. Az információ védelme jelentheti az sérülés elleni védelmet, továbbá az adatvédelmet - vagyis a titkosítást -, a hozzáférésvédelmet, illetve a hitelesítést - vagyis a manapság oly sokat emlegetett digitális aláírást. Az előadás az információelmélet egyik meglepő és fontos természettörvényét, a hibajavító kódolás elvi határait mutatja be.
Information theory consists of the theoretical limits of the economical and secure solutions of certain information technology tasks and the encoding rules approaching these limits. These tasks may involve the compression and protection of information during information transfer and storage. There are two types of compression. One is loss-free compression the other involves loss. Protection of information may mean protection against noisy information transmission (error correcting coding), data protection (encryption), access protection or authentication (digital signature). Of these information security tasks the lecture describes in detail error correcting coding. According to the law of error correcting coding, data transfer can both be economical and secure, i.e. there exists a maximum level of channel utilisation: channel capacity. The most important characteristic of information is that it is random; therefore the laws of information theory use and further develop the law of large numbers.
Hátraugró
Tudományos blogok
Feb 1, 2024 | 22:33 pm
UAntry, avagy uniós hatalmi viszonyok az ukrán csatlakozás után Zárt ajtók mögött az esetleges ukrán csatlakozás révén növekvő amerikai befolyásra figyelmezetett Orbán Viktor a Telex cikke szerint: Az ukrán csatlakozás révén a Baltikumtól Lengyelországon és Ukrajnán át akár Romániáig tartó, az Egyesült Államokhoz húzó blokk jönne létre, ami uniós[…]
May 7, 2023 | 15:44 pm
Célkeresztben a Körvasút A Déli Körvasút ötlete egyidős Budapesttel: összekötni a számtalan kisebb-nagyobb pályaudvart, hogy átszállás nélkül lehessen Vácról Pécsre, Győrről Szolnokra, vagy Debrecenből Siófokra jutni. Mint Vitézy Dávid írásából kiderül, az ötlet lassan a megvalósulás útjára léphet, konkrét tervek vannak: a fejlesztés[…]
Apr 5, 2023 | 05:06 am
Hálózatok a kutyaagyban A cikk a Qubit számára íródott.Közel három évtizede foglalkozunk azzal az ELTE Etológia Tanszéken, hogy hogyan gondolkodnak a kutyák. Ma már nem csak a viselkedésükből következtethetünk erre, hanem az agyi aktivitásuk vizsgálatából is. Az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) segítségével[…]
Feb 8, 2023 | 19:19 pm
English text belowA szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban és kapcsolatokban. Amikor beszélgetés során egymás szemébe nézünk, jelezzük, hogy figyelünk egymásra. „Szemezni" azonban nemcsak emberekkel, de négylábú társainkkal is szoktunk. Az ELTE etológusainak új kutatása szerint a rövid orrú,[…]
MTA hírek
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR