Ferge Zsuzsa
20
02
12
02
Előadó
Az előadásból megtudjuk, hogy a zöld növényzet valójában társadalmakból áll, amelyeknek gazdasági és társadalmi stratégiái és szigorú törvényei vannak. Szemléletes példákon keresztül ismerjük meg a növényi társadalmak szerkezetét, működési és gazdasági elveit. Szót ejtünk azokról a fontosabb tudományos eredményekről, amelyek a növényi közösségek és az emberi társadalom közös vonásaira utalnak. Az előadás azt kívánja bemutatni, hogy békés gazdasági együttműködés kialakítására van szükség az emberi társadalom létét alapvetően meghatározó növényi társadalmakkal.
Attila Borhidi, botanist and member of HAS, compared the world of plants to the strategies of a society, to make it more educational for those who make basic decisions concerning the cohabitation of human and plant life. Plants do not constitute some amorphous biomass, but take various, basic, functionary forms, of which over 50 categories are known. These then adjust to their environment according to various strategy-types, which, at the same time, correspond to types of human social behavior. The plants living in an undisturbed territory may be competitors, specialists, generalists or pioneers that react well to extreme conditions. Anthropotolerant or even anthropofil species react to the presence of the human being. It would help resolve the conflicts between human and plant life if we developed human strategies that respect the nature of plants.
Az előadás röviden vázolja, hogy mi a dolga a szociológia tudományának. Ezt követően megvizsgálja, hogy milyen erők alakították a társadalom struktúráját az államszocializmusban, amelyben a központi túlhatalom a spontán mozgásokat lefojtotta, de a nem-hatalmi egyenlőtlenségeket csökkentette. Az erőforrások korábbinál egyenlőbb elosztásával összességében valószínűleg előre vitte a modernizációs-civilizációs folyamatot. Az újkapitalizmusban a politika társadalom fölötti túlhatalma megszűnt, a tőke és a munkaerőpiac visszanyerték strukturáló szerepüket. A forráscsökkenés és a nagyobb egyenlőtlenség egyelőre a szegénységet és kirekesztést növelték. Az Európai Unióban erősödnek a kirekesztés-ellenes törekvések, amelyekhez nekünk is jó lenne kapcsolódnunk.
Zsuzsa Ferge, professor of sociology, focused for decades on the formation of social structure and on the major inequalities in Hungary. She analysed the relationships and the struggels between the owners of the various forms of capital. During state socialism the power overshadowed the role of other capitals, and stifled all other structuring forces. With the transition to capitalism private ownership has become a major structuring factor, and the role of central power somewhat subsided. Inequalities have escalated, and poverty has grown dramatically. The European social model, a "civilized" version of market economy may offer an alternative after the transition.
20
02
12
16
Előadó
A rend és a rendezetlenség problémaköre azért érdekes, mert olyan kérdéseket vet fel, amelyek mindennapjainkat is áthatják. Rend vagy rendetlenség jellemezheti az atomok vagy a mikroszkopikus élőlények világát, ugyanakkor megtalálható az íróasztalunktól kezdve a gondolatainkon át egészen a kollektív viselkedésformáinkig is. Az előadásból megtudhatjuk, hogy az igazán érdekes, változatos jelenségek éppen a két szélső eset, a rend és az összevisszaság határán történnek. Ezen a határvidéken jönnek létre a bonyolult geometriájú alakzatok, az úgynevezett fraktálok, és a különböző, gazdag mintázatokat mutató, részben rendezett csoportos mozgások is.
Tamás Vicsek, physicist and member of HAS, gave a lively and thought-provoking lecture concerning the questions of order and chaos, challenging the frontiers of physics. These topics are relevant as they pose questions we encounter in our everyday life. Order or chaos may be characteristic of atoms or microscopic organisms, but are also terms related to things from our desk to our thoughts, and to the forms of collective human behavior. The most interesting phenomena may be observed on the border of chaos and order. This is where fractals, and other forms of intricate geometry, are born.
Hátraugró
Tudományos blogok
Feb 1, 2024 | 22:33 pm
UAntry, avagy uniós hatalmi viszonyok az ukrán csatlakozás után Zárt ajtók mögött az esetleges ukrán csatlakozás révén növekvő amerikai befolyásra figyelmezetett Orbán Viktor a Telex cikke szerint: Az ukrán csatlakozás révén a Baltikumtól Lengyelországon és Ukrajnán át akár Romániáig tartó, az Egyesült Államokhoz húzó blokk jönne létre, ami uniós[…]
May 7, 2023 | 15:44 pm
Célkeresztben a Körvasút A Déli Körvasút ötlete egyidős Budapesttel: összekötni a számtalan kisebb-nagyobb pályaudvart, hogy átszállás nélkül lehessen Vácról Pécsre, Győrről Szolnokra, vagy Debrecenből Siófokra jutni. Mint Vitézy Dávid írásából kiderül, az ötlet lassan a megvalósulás útjára léphet, konkrét tervek vannak: a fejlesztés[…]
Apr 5, 2023 | 05:06 am
Hálózatok a kutyaagyban A cikk a Qubit számára íródott.Közel három évtizede foglalkozunk azzal az ELTE Etológia Tanszéken, hogy hogyan gondolkodnak a kutyák. Ma már nem csak a viselkedésükből következtethetünk erre, hanem az agyi aktivitásuk vizsgálatából is. Az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) segítségével[…]
Feb 8, 2023 | 19:19 pm
English text belowA szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban és kapcsolatokban. Amikor beszélgetés során egymás szemébe nézünk, jelezzük, hogy figyelünk egymásra. „Szemezni" azonban nemcsak emberekkel, de négylábú társainkkal is szoktunk. Az ELTE etológusainak új kutatása szerint a rövid orrú,[…]
MTA hírek
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR