Horváth Attila
20
05
05
02
Előadó
A civilizált társadalmakban a vezető halálokok az érelmeszesedés következtében kialakuló betegségek, közülük is döntő jelentőségű a szívizominfarktus. A vér koleszterintartalma nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is jelentősen befolyásolja a koszorúerek meszesedési folyamatát, mely az erek szűkületéhez, majd infarktushoz vezet. A koleszterin szerepét az érelmeszesedés folyamatában részletesen követhetjük, és rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyekkel az eddig feltartóztathatatlannak hitt folyamatot megállíthatjuk.
In civilised societies the leading causes of death are illnesses that develop as a result of arteriosclerosis. The most important among these is myocardial infarction. Infarction is an attack affecting the heart resulting in a life threatening condition. One of the arteries supplying the tissues of the myocardium suddenly becomes blocked, most commonly due to a stricture caused by arteriosclerosis. Cholesterol is a sterane structured compound belonging to the group of lipids. It is an essential component for all organisms: it ensures the flexibility of all cell membranes. It is the base of several hormones. The hormones of the adrenal cortex and the sexual hormones are formed mainly from cholesterol. Controlling the cholesterol content of food and via internal synthesis can reduce the level of cholesterol. The Mediterranean diet (rich in pasta made of durum flour, fish and olive oil) contains a fraction of the cholesterol found in the Northern-type diets rich in animal fats. Reduced cholesterol levels achieved both by diets and medication clearly reduce arteriosclerosis.
A szexuális úton terjedő betegségek jellegzetes csoportot alkotnak a fertőző betegségeken belül. Ide tartozik pl. az AIDS, a szifilisz, a gonorrhoea, a trichomoniázis, a klamidiázis és a hepatitisz-B. Jelentőségüket az adja, hogy nagy a fertőzések száma, és ez a szám folyamatosan emelkedik; hogy közvetve vagy közvetlenül az életet veszélyeztetik; hogy súlyos demográfiai következményekkel járhatnak, rontják a népesség reprodukciójának esélyét; hogy kórismézésük, kezelésük esetenként nagyon költséges; hogy a megelőzés mindmáig meg nem oldott feladat.
Sexually transmitted diseases (STD's) such as AIDS, syphilis, gonorrhoea, trychomoniasis, chlamidiasis and hepatitis-B form a particular group among infectious diseases. There are more than 20 types of STD pathogens including bacteria, viruses, fungi and unicellular organisms. Some of these diseases are as old as humanity (gonorrhoea) and some have only recently appeared (syphilis, AIDS). These diseases are important because the number of infections is high- several tens of millions of new inflections around the world annually- and continuously increasing. They may threaten life and have serious demographic consequences, in addition, they damage the reproductive chances of the population and their diagnosis and treatment can be very expensive while prevention is still very complex. All this shows that STD's will be a particularly important health problem for both underdeveloped, poor countries and the developed and prosperous industrialised countries.
20
05
05
23
Előadó
Az alkotmánybíróságok a jogszabályok alkotmányosságát vizsgálják, és megsemmisítik az alkotmányellenes törvényeket. Emiatt elkerülhetetlenül konfliktusba kerülnek a demokratikus törvényhozóval, de magukat az új alkotmányosság képviselőjének tekintik. A magyar Alkotmánybíróságot is a rendszerváltás hozta létre. Igen széles hatáskörrel rendelkezik. A világon egyedülálló, hogy bárki indítványozhatja egy jogszabály vizsgálatát, függetlenül attól, hogy az ő jogait érte-e a jogszabály miatt sérelem.
In 1989 the term constitutional jurisdiction was unheard of. Because of the change of system, law is no longer a tool of politics: now any political objective may be realised exclusively within the framework of the constitution. A novelty, unique in world history, of the Hungarian change of system is in the fact that the Constitutional Court had been established before any free elections had been held, thus supervising the revolutionary change of the political system from the constitutional aspect. A peculiarity of the Hungarian Constitutional Court consists in the abundance of abstract competences and in the fact that anybody may propose a revision of a legal rule. The Constitutional Court has developed a coherent system of the imperfect and contradictory law on constitutional jurisdiction and of the Constitution, in doing so it has also had to design itself. This covered also the externalities - including, for example premises and gowns. In addition to clarifying the content of individual rights and institutions, its role as positive codifier has also become ever more important: its judgements are general rules serving as a framework for political legislation.
Hátraugró
Tudományos blogok
Feb 1, 2024 | 22:33 pm
UAntry, avagy uniós hatalmi viszonyok az ukrán csatlakozás után Zárt ajtók mögött az esetleges ukrán csatlakozás révén növekvő amerikai befolyásra figyelmezetett Orbán Viktor a Telex cikke szerint: Az ukrán csatlakozás révén a Baltikumtól Lengyelországon és Ukrajnán át akár Romániáig tartó, az Egyesült Államokhoz húzó blokk jönne létre, ami uniós[…]
May 7, 2023 | 15:44 pm
Célkeresztben a Körvasút A Déli Körvasút ötlete egyidős Budapesttel: összekötni a számtalan kisebb-nagyobb pályaudvart, hogy átszállás nélkül lehessen Vácról Pécsre, Győrről Szolnokra, vagy Debrecenből Siófokra jutni. Mint Vitézy Dávid írásából kiderül, az ötlet lassan a megvalósulás útjára léphet, konkrét tervek vannak: a fejlesztés[…]
Apr 5, 2023 | 05:06 am
Hálózatok a kutyaagyban A cikk a Qubit számára íródott.Közel három évtizede foglalkozunk azzal az ELTE Etológia Tanszéken, hogy hogyan gondolkodnak a kutyák. Ma már nem csak a viselkedésükből következtethetünk erre, hanem az agyi aktivitásuk vizsgálatából is. Az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) segítségével[…]
Feb 8, 2023 | 19:19 pm
English text belowA szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban és kapcsolatokban. Amikor beszélgetés során egymás szemébe nézünk, jelezzük, hogy figyelünk egymásra. „Szemezni" azonban nemcsak emberekkel, de négylábú társainkkal is szoktunk. Az ELTE etológusainak új kutatása szerint a rövid orrú,[…]
MTA hírek
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR