A tudomány-kommunikáció nem mindig könnyű: hisz a tudósok olyan érvekkel győzik meg egymást, amelyeket a laikusok gyakran nem is értenek. Mit tegyen a laikus, ha véleményt akar kialakítani? Egy hír, újságcikk meg akarja győzni - sokszor olyasmiről, amit nem tart igaznak, valószínűnek. Meglepő, de igenis vannak eszközei arra, hogy értékelje a meggyőzési kísérletet.

Olvastam egy cikket arról, hogy a vaj mennyivel egészségesebb a margarinnál. Ez szomorú, mert gyerekkoromban imádtam a vajat jó vastagon rákenni a friss kenyérre, de akkor mindig margarint kellett enni, mert azt mondták, hogy a vaj eltömíti az artériáimat és meg fogok halni. Ezért bár szeretem az ízét, kicsit félek, akárhányszor csak vajat kenek, persze jó vastagon, a friss kenyérre. Most akkor megutálhatom végre a margarint? Higgyem el, hogy a vaj tényleg nem káros, nem hozza létre azokat a szürkés-zsíros plakkokat, amitől meghal az ember? (Igen, az elmúlt években néha fantáziáltam a dologról, hogy ne kívánjam annyira.) Hogyan tudom megítélni a hírt?

A példa fiktív (de van alapja), a probléma nagyon is valós. Hiszen a tudományos szakfolyóiratokban a szakértők legpontosabb ismeretei a világról a halandó számára nem könnyen érthető nyelven vannak megírva. Azt a szakemberen kívül más nemigen érti. Én öt év TTK-s képzés után éreztem azt, hogy végre értem a nagy tudományos folyóiratok, mint a Nature vagy Science cikkeinek jelentős részét. A pontos új ismereteket nehéz megérteni, amit meg könnyű megérteni, mint a bulvársajtót, arra mindenki azt mondja, hogy pontatlan. Sőt, sok hamis vagy ellenőrizetlen állítás is megjelenik.

De nem biztos, hogy ez a legrosszabb. A múltkor az egyik ingyenes újságot jobban megnézve azt láttam, hogy az oldalakon mindig kapcsolódott a legnagyobb hirdetés és a leghosszabb cikk. Ez utóbbiak sokszor tudományos eredményekről számoltak be, a kapcsolódó hirdetések pedig rendre ezeknek az eredményeknek kézzel fogható, megvehető gyümölcseit próbálták rám sózni. Mintha nem lenne elég pirulám, kütyüm. Ahogy észrevettem az ismétlődő manipulációs szándékot megundorodtam az egésztől.

Azt hiszem sikerült lelepleznem egy meggyőzési kísérletet: valaki nyerészkedni akart belőlem, míg én azt hittem "ingyen" kapok egy újságot. Végülis ez van, ilyen a világ, ha szomorkodni akarunk, van min. De olyan szempontból egyáltalán nem volt szomorú, hogy észrevettem valamit, rájöttem arra, hogy milyen technikát használnak arra, hogy befolyásolják a véleményemet.

Az ilyen technikák vizsgálata az ókorba nyúlik vissza, már Arisztotelész írt egy egész könyvet arról, hogy a szofisták milyen eszközökkel próbálják megvezetni az embert. A szöveg egyes részletei magyarul is olvashatókKutrovátz Gábor fordításában. A történetnél azonban fontosabb az, hogy igenis védekezhetünk az otromba meggyőzési kísérletek ellen. Ehhez azonban fel kell ismernünk, ha egy érv hatásos, de nem erős. Hatásos, vagyis hajlamosít elfogadni, megvenni, stb. valamit, de nem erős, mert ha úgy komolyan belegondolunk az érvből nem következik, az elfogadás/vásárlás, tudunk ellenérveket, amelyek viszont amellett szólnak, hogy ne fogadjunk el egy állítást, ne vegyük meg mégse az egészséggel hirdetett pirulát.

Az ilyen hatásos de gyenge érvelések az érvelési hibák. Igazi csemegék, és ha egyszer elkezdjük felismerni a mintázatukat, akkor észrevehetjük, hogy mindenfelé, lépten-nyomon találkozhatunk velük.

Hátraugró
Tudományos blogok
May 7, 2023 | 17:44 pm
Célkeresztben a Körvasút A Déli Körvasút ötlete egyidős Budapesttel: összekötni a számtalan kisebb-nagyobb pályaudvart, hogy átszállás nélkül lehessen Vácról Pécsre, Győrről Szolnokra, vagy Debrecenből Siófokra jutni. Mint Vitézy Dávid írásából kiderül, az ötlet lassan a megvalósulás útjára léphet, konkrét tervek vannak: a fejlesztés[…]
Apr 5, 2023 | 07:06 am
Hálózatok a kutyaagyban A cikk a Qubit számára íródott.Közel három évtizede foglalkozunk azzal az ELTE Etológia Tanszéken, hogy hogyan gondolkodnak a kutyák. Ma már nem csak a viselkedésükből következtethetünk erre, hanem az agyi aktivitásuk vizsgálatából is. Az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) segítségével[…]
Feb 8, 2023 | 20:19 pm
English text belowA szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban és kapcsolatokban. Amikor beszélgetés során egymás szemébe nézünk, jelezzük, hogy figyelünk egymásra. „Szemezni" azonban nemcsak emberekkel, de négylábú társainkkal is szoktunk. Az ELTE etológusainak új kutatása szerint a rövid orrú,[…]
Feb 8, 2023 | 20:18 pm
Researchers at the ELTE Department of Ethology in Budapest observed 32 dogs during separation from the owner and retested them two years later. They found that 41% of dogs were stable, 38 % improved, 16 % worsened in separation behaviour.[…]
MTA hírek
Feb 2, 2023 | 08:08 am
A rézkor a legfontosabb korszakok egyike az emberiség fejlődésében. Számos olyan innováció származik ebből a periódusból, amely alapvetően határozta meg az ember későbbi fejlődését. A Kárpát-medence különleges szerepet töltött be ebben a korszakban, hiszen összekötő kapocsként működött Európa déli és[…]
Jan 24, 2023 | 00:00 am
Báldi András ökológust, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját választották a vezető európai kutatókat tömörítő Academia Europaea Élettudományi Osztálya Organizmus- és Evolúcióbiológiai Szekciójának vezetőjévé. A testület egyik fő célja, hogy tudományosan megalapozott tanácsokkal segítse az Európai Unió döntéshozóinak munkáját.
Jan 20, 2023 | 00:00 am
A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának ötödik estjére került sor 2023. január 16-án, hétfőn az MTA Székházban. Az esten koncertet adott Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szentpáli Roland tubaművész,[…]
Jan 12, 2023 | 10:26 am
2023. január 9-én Kaliforniában elhunyt Deák István, a magyar történészek korelnöke. A pályatársak nevében Pók Attila búcsúzik tőle.
Jan 11, 2023 | 10:41 am
A Magyar Tudományos Akadémia által Jermy Tibor akadémikus hagyatékából alapított Jermy-Tibor-díj Díjbizottsága felhívja az MTA Biológiai Tudományok Osztályát, az MTA Agrártudományok Osztályát, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Állattani Osztályának képviselőjét, a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának vezetőjét, a Magyar Rovartani Társaság[…]
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR