A Manchesterből hazatért 33 esztendős Papp Balázs biológus az MTA Szegedi Biokémiai Intézetében olyan módszeren dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy a tudósoknak számítógép-vezérelt automaták segítsenek új, hatékony gyógyszerek kifejlesztésében.

[forrás: metropol.hu]

Ön antibiotikum-koktélokkal szeretné legyőzni az ellenálló baktériumokat. Hol tart?

papp_balazs

– Szegedi kutatásaink már meghozták az első eredményeket, ezeket hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Most leginkább azt akarjuk megérteni, hogyan hatnak egymásra a különféle antibiotiku mok. Előfordul például, hogy két szer önmagában alig hatásos, de együttesen adagolva már elpusztítják a baktériumot. Szeretnénk az ilyen érdekes antibiotikum-kombinációkat megtalálni és a kölcsönhatásuk mögött álló törvényszerűségeket megérteni. Mivel az összes lehetséges kombinációt nem tudjuk a laborban megvizsgálni, informatikusokkal együtt számítógép-vezérelt eljárásokat dolgoztunk ki.

 

Hogyan működik ez a mesterséges intelligenca?
– Számítógépes program vezérel egy laboratóriumi robotot amely végrehajtja a kísérleteket, majd az eredményeit visszaküldi a programnak. Első lépésben a program véletlenszerűen kiválaszt néhány antibiotikum-kombinációt, majd ezeket a robot kikeveri és megvizsgálja a hatásukat. Az ered mény ismeretében a program következtet és megjósolja: mely antibiotikumokat érdemes a következő körben összekeverni, majd a robot elvégzi az újabb kísérleteket is. Az eredmények és a jóslatok összevetéséből tanul a mesterséges intelligencia és idővel egyre ügyesebben jósol.

 

Saját kutatásait hogyan befolyásolta a „lendületes” segítség?
– Lehetővé tette, hogy hazatelepülésem után hamar önállósuljak, az elnyert támogatás segítségével új munkatársakat tudtam felvenni. Köztük olyan szakembert is, akit az iparból sikerült visszacsábítani a tudomány világába. Az Akadémia támogatása mellett a szegedi befogadóintézet is komoly segítséget adott a csoport indításához, ám még mindig nem dőlhetünk hátra: a csoport hosszútávú fenntartásához és a kutatások bővítéséhez további pályázatokat kell elnyernünk.

Érdemes-e a „Lendületet” választani annak, aki külföldön is kaphat lehetőséget?
– Valóban, a Lendület-program azoknak szól, akik külföldön is sikeresek. Ez a program azonban a külföldi lehető ségekkel összemérve is versenyképes, és van egy nagy előnye: az ember a saját hazájában, a saját kulturális közegében folytathatja a pályáját, és nevelheti az újabb kutatógenerációkat. Persze a végső döntés mindig az egyedi élethelyzetekből következik: az a fontos, hogy aki itthon szeretné megvalósítani céljait, annak legyen rá lehetősége, és Magyarország ne maradjon le a legtehetségesebb fiatalokért folytatott nemzetközi versenyben.

Hogyan látja a fiatal kutatók helyzetét Magyarországon?

– Néhány előremutató kezdeményezést leszá mítva nem megfelelő a magyar rendszer, sajnos nem kedvez a fiatalok itthon maradásának. Az egyik gond, hogy nem elégséges a hazai kutatástámogatás és a rendelkezésre álló források elosztása is vitatható. Ráadásul nincs kiszámítható, biztonságos kutatói életpályája, a frissen doktorált fiatal kutatók számára nincs elegendő állás.

 

Van-e egyáltalán esély arra, hogy valaki itthon világszínvonalú kutatást végezzen?
– Szerencsére számos hazai csoport végez a világ élvonalába tartozó kutatást, de rögtön hozzá is kell tennünk, hogy zömében külföldi finanszírozással. Sok tudományterületen szinte lehetetlen lenne pusztán hazai forrásokból kutatni. A pénz azonban nem minden: szükség van együttműködő partnerekre, és nem utolsósorban a kutatócsoport mögött álló intézetre vagy egyetemre, amely érdekelt a színvonalas kutatásban és ezért tenni is hajlandó.

Hátraugró
Tudományos blogok
May 7, 2023 | 17:44 pm
Célkeresztben a Körvasút A Déli Körvasút ötlete egyidős Budapesttel: összekötni a számtalan kisebb-nagyobb pályaudvart, hogy átszállás nélkül lehessen Vácról Pécsre, Győrről Szolnokra, vagy Debrecenből Siófokra jutni. Mint Vitézy Dávid írásából kiderül, az ötlet lassan a megvalósulás útjára léphet, konkrét tervek vannak: a fejlesztés[…]
Apr 5, 2023 | 07:06 am
Hálózatok a kutyaagyban A cikk a Qubit számára íródott.Közel három évtizede foglalkozunk azzal az ELTE Etológia Tanszéken, hogy hogyan gondolkodnak a kutyák. Ma már nem csak a viselkedésükből következtethetünk erre, hanem az agyi aktivitásuk vizsgálatából is. Az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) segítségével[…]
Feb 8, 2023 | 20:19 pm
English text belowA szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban és kapcsolatokban. Amikor beszélgetés során egymás szemébe nézünk, jelezzük, hogy figyelünk egymásra. „Szemezni" azonban nemcsak emberekkel, de négylábú társainkkal is szoktunk. Az ELTE etológusainak új kutatása szerint a rövid orrú,[…]
Feb 8, 2023 | 20:18 pm
Researchers at the ELTE Department of Ethology in Budapest observed 32 dogs during separation from the owner and retested them two years later. They found that 41% of dogs were stable, 38 % improved, 16 % worsened in separation behaviour.[…]
MTA hírek
Feb 2, 2023 | 08:08 am
A rézkor a legfontosabb korszakok egyike az emberiség fejlődésében. Számos olyan innováció származik ebből a periódusból, amely alapvetően határozta meg az ember későbbi fejlődését. A Kárpát-medence különleges szerepet töltött be ebben a korszakban, hiszen összekötő kapocsként működött Európa déli és[…]
Jan 24, 2023 | 00:00 am
Báldi András ökológust, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját választották a vezető európai kutatókat tömörítő Academia Europaea Élettudományi Osztálya Organizmus- és Evolúcióbiológiai Szekciójának vezetőjévé. A testület egyik fő célja, hogy tudományosan megalapozott tanácsokkal segítse az Európai Unió döntéshozóinak munkáját.
Jan 20, 2023 | 00:00 am
A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának ötödik estjére került sor 2023. január 16-án, hétfőn az MTA Székházban. Az esten koncertet adott Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szentpáli Roland tubaművész,[…]
Jan 12, 2023 | 10:26 am
2023. január 9-én Kaliforniában elhunyt Deák István, a magyar történészek korelnöke. A pályatársak nevében Pók Attila búcsúzik tőle.
Jan 11, 2023 | 10:41 am
A Magyar Tudományos Akadémia által Jermy Tibor akadémikus hagyatékából alapított Jermy-Tibor-díj Díjbizottsága felhívja az MTA Biológiai Tudományok Osztályát, az MTA Agrártudományok Osztályát, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Állattani Osztályának képviselőjét, a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának vezetőjét, a Magyar Rovartani Társaság[…]
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR