A Mindentudás Egyeteme portálon gyorsan és könnyen elérhetők az előadásokról és más tudományos rendezvényekről készített videók, valamint az ezekhez kapcsolt kiegészítő anyagok, a személyek adatai, tesztek, képek, hanganyagok. 

A Mindentudás Egyetem 2.0 portál kiemelten fontos célja az, hogy a magyar tudomány jeles képviselőinek részvételével megtartott előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, az élő eseményeket kiegészítő tartalmi összetevőket, valamint a bemutatott tudományos témakörök társadalmi, gazdasági vonatkozásairól készült magazinfilmeket  a felhasználók minél könnyebben, minél több irányból, minél gyorsabban elérhessék. Ezért a portálon sok belépési pontot, belső linket, továbbugrási lehetőséget alakítottunk ki. Az előadásokat több útvonalon keresztül,  a tudományterületek vagy szemeszterek mentén lehet elérni, a személyeket is önálló menüpont alá szerveztük, a klubrendezvényeket, a kerekasztal-beszélgetéseket vagy a riportfilmeket pedig a Magazin menüpont alatt lehet megnézni. Az előadásokhoz kapcsolt teszteket a kvíz menüpontba szerveztük.

A portál legértékesebb, legkeresettebb tartalmai, az eladások és más rendezvények (események) videói néhány kattintással elérhetőek, és – korunk elvrásaihoz igazodva – más oldalakba is beágyazhatóak. Minden esemény saját oldallal rendelkezik, ahonnan az összes eseménnyel kapcsolatos információ elérhető.

A címlapon legfelül, a portál legfrekventáltabb helyén egy (kronologikusan, tematikusan – vagy a későbbiekben – egy véletlenszerűen kiválasztott) videót kínálunk fel.

sme01

a címoldal felső videosávja

 

A kiemelt előadás videója alatt a tematikusan kapcsolódó egyéb előadások listáját, mellette jobbra-balra 7-7 előadás rövid ismertetőjét mutatjuk be: ha az egeret egy-egy szürke oszlop fölé húzzuk, akkor megjelenik az adott előadás rövid bemutató szövege, az oszlopra kattitva pedig közvetlenül az előadás gyűjtőoldalára lehet ugrani. A középpontba helyezett videoablakban már a címoldalon meg lehet nézni a kiemelt videót, valamint a videoablak alatti sávban választani lehet a hozzá kapcsolódó videókból.

sme02

a címlap videosávjában elhelyezett 15 előadás névjegyeit gyorsan "át lehet pörgetni"

 

A címlapon, a videosáv alatti területen olyan navigációs lehetőségeket kínálunk, amelyek segítségével azonnal át lehet ugrani egy kiválaszott tudományterület vagy személy oldalára. 

sme03

gyorsválasztási lehetőség tudományterületek szerint

 

A címlapon olvashatók még a tudományos blogok legfrisebb posztjai, a legnagyobb magyar portál, az origo tudomány rovatának hírei, valamint a Metavita menü alá besorolt vitacikkek témafelvetései a tudomány szabályozási, jogi, erkölcsi, kommunikációs kérdéseiről.

Ha valaki nem konrét előadást, előadót keres, hanem valamely tudományterület iránt érdeklődik, akkor a főmenü "előadás" pontját választva a "tudományterület" almenüpontban megkaphatja a tudományterületek hierarchikus rendjét. Ezek között "barangolva" kiválaszthatja a keresett tudományterületet:

sme11

tudományterületek választása

 

Miután a kétlépcsős hierarchikus listából kiválasztottuk a tudományterületet, egy gyüjtőoldalra érkezünk, ahol a kategórába tartozó előadások és rendezvények felsorolását találjuk – innen pedig már közvetlenül elérhető a keresett esemény.

sme12

adott tudományterület alá tartozó előadások listája

 

Az előadások természetesen kronologikusan is kereshetőek. A Mindentudás Egyetemén 2002 óta 12 szemeszterbe szervezve zajlottak az előadások, így értelmes keresési lehetőség a szemeszterek szerinti szűkítés. Egy szemeszter kiválasztásával megkapjuk az adott szemeszterhez kapcsolódó események (előadások, klubrendezvények, stb.) gyűjtőlistáját, ahonnan már közvetlenül elérhető a keresett tartalom.

sme13

a szemeszterek felsorolása

 

Egy-egy esemény (előadás, klubrendezvény, kerekasztal-beszélgetés, riportfilm) oldalára érkezve a bal oldalon mindig a videót találjuk, a jobb oldalon pedig pedig rövid ismertetőt olvashatunk: az esemény tartalmi leírását, idejét, résztvevőit.

Az előadások oldalain a beágyazott előadásfelvételek, tehát a videoablak alatt áttekinthetjük a kapcsolódó tartalomkomponenseket (az előadás írott változatát, kislexikont, linkgyűjteményt, bibliográfiát, előadásfotókat stb.), és innen lehet letölteni az előadások podcast-változatát is.

sme04

egy előadás oldala videóval, írásos változattal, egyéb kiegészítő komponensekkel

 

Ezen elrendezésnek köszönhetően az előadás videójának megtekintése közben is átnézhetjük az előadás írott változatát, az illusztrációkat, megtekinthetjük az eseményen készült képeket, átfuthatjuk a kvízeket, stb, – vagyis az összes kapcsolódó tartalom elérhető, anélkül, hogy ehhez meg kellene szakítanunk az előadás videóját.

sme05

az előadás írott változata

 

Az ME 2.0 előadásai során az előadók a ZUI-elven működő, "prezi" prezentációs technikát használták (prezi.com). Ezt a prezentációs anyagot elérhetővé tettük a portálon keresztül is. Amíg megy az előadás videója, az alatta levő prezi-ablakban szabadon bejárható az egész prezentáció.

sme06

az előadás során is használt prezi-prezentáció beágyazott, online változata

 

A lap alján található azelőadáshoz kapcsolódó további események felsorolása, ezekre kattintva tovább lehet ugrani más események oldalaira. De egy másik navigációs lehetőség is rendelkezésre áll ezen az oldalon: a videoablak melletti szürke oszlopokra kattintva át lehet lépni az előadást időben közvetlenül megelőző, illetve azt követő előadás oldalára. Ily módon az időrendhez igazodva,·lépésről, lépésre,·lineárisan is be lehet járni a Mindentudás Egyeteme összes előadását.

sme07

lapozási lehetőség az időrendben megelőző és rákövetkező előadásra

 

Az előadásokat lehet kommentelni és lájkolni. Ehhez azonban Facebook-kapcsolat szükséges. Azért folyamodtunk ehhez a megoldáshoz, mert abban bízunk, hogy a közösségi oldalhoz tartozás olyan közösségi nyomást érvényesít, ami önmagában elfogadhatóvá, "moderáltabbá teszi" a hozzászólások hangnemét és tartalmát.

Az előadásokhoz az átadott tudás hasznosulásának mérésére alkalmas tesztek, kvízek vannak rendelve, amelyek elérhetőek az egyes előadásoldalakról, de összegyűjtve megtalálhatóak a kvíz menüpont alatt is. Ezen az oldalon hosszú időt el lehet tölteni a kvízkérdések megválaszolásával. A kvízeket rendezhetjük előadó neve, előadás címe és előadás időpontja szerint is.

sme08

kvíz-oldal: az összes kvíz listája mellett a kiválasztott kvíz kérdései

 

Ha valaki konkrét személyek után érdeklődik, akkor a személy menüpont alatt kétféle keresési, navigációs lehetőséget kap. (Ezeken az oldalakon nem csak az előadókat, hanem a különböző rendezvények résztvevőit, szerkesztőit is megtalálhatjuk.) A személyek adatbázisában lehet keresni névsor szerint, illetve egy tabló segítégével. A névsor szerinti navigációt választva a neveket ábécé-rendben, harmincas csomagokban kapjuk meg:

sme09

személylista ábécé szerinti rendezésben, a személyekhez kapcsolható események felsorolásával

 

A személyek között egy hatalmas tabló segítéségével is lehet keresgélni. Az összes érintett szereplőt egyszerre megjelenítő tablót több szempont szerint is szűrni lehet (név, tudományterület, idő és tevékenység szerint), ami könnyű és gyors keresési lehetőséget nyújt. A kisképekre kattintva további járulékos adatokhoz juthatunk, amelyek segítségével tovább lehet ugorni az események (előadások, kerekasztal-beszélgetések stb.) oldalaira.

sme16

személyek tablószerű elrendezése

 

A felkínált személylistákból valakit kiválasztva átugorhatunk azokra az oldalakra, ahol a kiválasztott személyre vonatkozó összes információt egyszerre lehet elérni (rövid és hosszú életrajz, álló- és mozgóképes portré, publikációs jegyzék, kapcsolódó események).

sme10

személy oldal

 

A portálon a tudományos előadások, beszélgetések, filmek kiegészítéseként olyan cikkek is olvashatók, amelyek a tudományos magazinok esetében szokásosak: interjúk díjazott fiatal kutatókkal, beszámolók tudományos rendezvényekről, a ME 2.0 programsorozathoz kapcsolódó más érdekességek.

sme15

A Lendület program díjnyertes kutatóinak tevékenységét bemutató oldal

 

 

Hátraugró
Tudományos blogok
May 7, 2023 | 17:44 pm
Célkeresztben a Körvasút A Déli Körvasút ötlete egyidős Budapesttel: összekötni a számtalan kisebb-nagyobb pályaudvart, hogy átszállás nélkül lehessen Vácról Pécsre, Győrről Szolnokra, vagy Debrecenből Siófokra jutni. Mint Vitézy Dávid írásából kiderül, az ötlet lassan a megvalósulás útjára léphet, konkrét tervek vannak: a fejlesztés[…]
Apr 5, 2023 | 07:06 am
Hálózatok a kutyaagyban A cikk a Qubit számára íródott.Közel három évtizede foglalkozunk azzal az ELTE Etológia Tanszéken, hogy hogyan gondolkodnak a kutyák. Ma már nem csak a viselkedésükből következtethetünk erre, hanem az agyi aktivitásuk vizsgálatából is. Az fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotás) segítségével[…]
Feb 8, 2023 | 20:19 pm
English text belowA szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban és kapcsolatokban. Amikor beszélgetés során egymás szemébe nézünk, jelezzük, hogy figyelünk egymásra. „Szemezni" azonban nemcsak emberekkel, de négylábú társainkkal is szoktunk. Az ELTE etológusainak új kutatása szerint a rövid orrú,[…]
Feb 8, 2023 | 20:18 pm
Researchers at the ELTE Department of Ethology in Budapest observed 32 dogs during separation from the owner and retested them two years later. They found that 41% of dogs were stable, 38 % improved, 16 % worsened in separation behaviour.[…]
MTA hírek
Feb 2, 2023 | 08:08 am
A rézkor a legfontosabb korszakok egyike az emberiség fejlődésében. Számos olyan innováció származik ebből a periódusból, amely alapvetően határozta meg az ember későbbi fejlődését. A Kárpát-medence különleges szerepet töltött be ebben a korszakban, hiszen összekötő kapocsként működött Európa déli és[…]
Jan 24, 2023 | 00:00 am
Báldi András ökológust, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját választották a vezető európai kutatókat tömörítő Academia Europaea Élettudományi Osztálya Organizmus- és Evolúcióbiológiai Szekciójának vezetőjévé. A testület egyik fő célja, hogy tudományosan megalapozott tanácsokkal segítse az Európai Unió döntéshozóinak munkáját.
Jan 20, 2023 | 00:00 am
A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának ötödik estjére került sor 2023. január 16-án, hétfőn az MTA Székházban. Az esten koncertet adott Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szentpáli Roland tubaművész,[…]
Jan 12, 2023 | 10:26 am
2023. január 9-én Kaliforniában elhunyt Deák István, a magyar történészek korelnöke. A pályatársak nevében Pók Attila búcsúzik tőle.
Jan 11, 2023 | 10:41 am
A Magyar Tudományos Akadémia által Jermy Tibor akadémikus hagyatékából alapított Jermy-Tibor-díj Díjbizottsága felhívja az MTA Biológiai Tudományok Osztályát, az MTA Agrártudományok Osztályát, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Állattani Osztályának képviselőjét, a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának vezetőjét, a Magyar Rovartani Társaság[…]
Érdekességek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2009. januárjában felhívást tett közzé annak érdekében, hogy kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak lehetőséget teremtsen az MTA kutatóintézeteiben új kutatócsoportok létrehozására. A kezdeményezés célja, hogy haza csábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

Legalábbis ez derült ki a Tardos Gábor matematikussal, a Lendület program egyik nyertesével készült beszélgetésből. A digitális kódok újszerű megalkotója szereti a Harry Pottert, ráadásul a fia gyakran győzedelmeskedik felette a különböző logikai játékokban.

A tüskevári hangulatban eltöltött gyermekkori nyarak jó alapot adtak a később orvoskutatóként is nevet szerző Buday Lászlónak, aki a Lendület program keretében a növekedési faktorok jelátviteli pályáit kutatja, magánemberként pedig a finom halászlét kínáló éttermeket.
Interjú Stipsicz András matematikussal, a Lendület program nyertesével arról, hogy miben segítheti a Lendület program a matematikusokat, miért érdekes és miért lehet hasznos a többdimenziós felületek kutatása.

„Én azt szeretem, ha egy kérdésre ki lehet hozni egy nagyon egyszerű, nagyon világos választ, úgy, hogy a kettő közötti út esetleg nem nyilvánvaló.”

Interjú Kóczy Á. László matematikus-közgazdásszal, a Lendület program nyertesével

ESEMÉNYNAPTÁR