A Mindentudás Egyeteme vidéki helyszíneinek sorát Debrecenben zárja, ahol Sarkadi Balázs előadását hallgathatják meg az érdeklődők Emberi javítókészlet? – Őssejtek a kutatásban és a gyógyításban címmel.

debrecen_aula_uveg_kicsi

Az 1538-as Debreceni Református Kollégium alapításáig nyúlnak vissza a Debreceni Egyetem történelmi gyökerei. Az akkori Kollégium később kialakult három akadémiai tagozatára alapozva jött létre 1912-ben a Debreceni magyar királyi Tudományegyetem. Mára pedig 32 ezres hallgatói létszámával, 15 karával, mintegy 1500 oktatójával a Debreceni Egyetem Magyarország legszélesebb képzési spektrumot kínáló felsőoktatási intézményévé fejlődött. A sokrétű képzés és a kiváló tudással rendelkező oktatók révén a debreceni campus hazánk vezető kutatóegyetemei közé tartozik, amelyik 2010-ben elnyerte a kutató-elitegyetem címet.

debrecen_foepulet_kicsi

Debrecenben az ország második legnagyobb könyvtára biztosítja a nyugodt tanulás, a kutatás és a művelődés lehetőségeit a hallgatók és oktatók számára. Maga a könyvtár is lassan 100 éves múltra tekint vissza, hiszen 1918-ban nyílt meg a közönség számára, akkor még „csupán" 10 000 kötettel. Az intézmény történetében döntő jelentőségű esemény volt, amikor 1952-ben megkapta a kötelespéldány-gyűjtés jogát és feladatát, így mára a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának állománya meghaladja a 6 millió könyvtári egységet.

Az egyetem kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, melynek keretében nyomon követik a hallgatók szakmai fejlődését, valamint a kiemelkedő diákokat különböző programokkal igyekszenek fejlődési pályán tartani. Ennek egyik alapja többek között, hogy a Debreceni Egyetem világszerte több mint száz egyetemmel létesített együttműködési szerződést. Az Erasmus és más programok révén a diákok számtalan külföldi ösztöndíj között válogathatnak, és az intézmény is egyre több külföldi hallgatót fogad.

debrecen_kemai_kicsi

Természetesen a fentebb említett kapcsolatok nem működhetnének megfelelő színtű idegennyelv ismerete nélkül. Éppen ezért a Debreceni Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hallgatói sikeresen teljesítsék a nyelvi követelményeket is. Az egyetemen működő Idegennyelvi Központ feladata, hogy szakcsoportjain keresztül biztosítsa a hallgatók idegennyelvi képzését; másrészről kiemelt feladata a nyelvvizsgáztatás, melyet elsősorban a Debreceni Egyetem saját, államilag elismert nyelvvizsgarendszerével, a DExam vizsgarendszerrel valósít meg a DExam Vizsgaközpontban.

A tanulás mellett fontos szerephez jut a sport is, hiszen sokakat vonzanak a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa küzdelmei, valamint a sí- és vízi táborok és az egyetemi sportnapok programjai is.

debrecen_diakok_kicsi

A Debreceni Egyetem saját újsággal is rendelkezik. Az Egyetemi Élet ma már több mint diáklap, melyet közel tíz éve a hallgatók írnak és szerkesztenek. A kéthetente 32 oldalon megjelenő lapban az egyes karok híroldalai mellett a különböző rovatokban helyet kap az egyetemalapítás körüli események bemutatásától a színházi, kulturális, zenei, irodalmi híreken át a kényes témák feszegetéséig szinte minden, sőt bemutatkozási lehetőséget nyújt a fiatal debreceni értelmiségieknek és művészeknek!debrecen_elettudomanyi_kozpont_kicsi

 

 

Galéria

{gal}2690{/gal}