2011. január 14-én elindult a Mindentudás Egyeteme 2.0 program. Az új szemeszterben 16 témakörben 16 előadás, 16 kerekasztal-beszélgetés, 16 riportfilm, 16 e-learning tananyag készül el. És elindul az új portál is – új arculattal, új szerkezetben. A portálon az új tartalmak mellett természetesen elérhetőek maradnak a régi előadások, klubrendezvények anyagai is igazodva az új elvekhez, új szerkezethez. Nézzük át röviden, mi változott!

Az ME 2.0 néven újraindult Mindentudás Egyetem program új arculatban, új tartalmi szerkezetben, új navigációs megoldásokkal jelentkezik. Az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a portál értékes tartalmait minél könnyebben, minél több irányból, minél gyorsabban el lehessen érni. Ezért sok belépési pontot, továbbugrási lehetőséget alakítottunk ki. Az előadásokat több útvonalon keresztül,  a tudományterületek vagy szemeszterek) szerint is el lehet érni, a személyeket is önálló menüponton keresztül lehet keresni, a régi klubrendezvényeket és az ME 2.0 program újfajta tartalmait (például a kerekasztal-beszélgetéseket vagy a riportfilmeket) a Magazin menüpont alatt lehet megnézni. Az előadásokhoz kapcsolt teszteket a kvíz menüpontba szerveztük.

Egy másik fontos célként azt rögzítettük, hogy a portál talán legértékesebb, legkeresettebb tartalmai, az eladások és más rendezvények videói jobban az előtérbe kerüljenek, könnyebben el lehessen érni őket. A videotartalmak most már néhány kattintás után megjelennek, és - igazodva a kor követelményeihez - más oldalakba is beágyazhatók. A címlapon legfelül egy kiválasztott videót kínálunk fel (1. ábra).

15 előadás ajánlórendszere

1. ábra

A kiemelt előadás videója alatt a tematikusan kapcsolódó egyéb előadások listáját, mellette jobbra-balra 7-7 előadás rövid ismertetőjét lehet áttekinteni az oszlopok "tologatásával" (2. ábra), és egy kattintással az éppen felkínált előadás oldalára lehet ugrani. A középpontba tett videoablakban már a címoldalon meg lehet nézni a kiemelt videót, valamint a videoablak alatti sávban választani lehet a hozzá kapcsolódó videókból.

2. ábra

Amikor egy előadás vagy egy klubrendezvény oldalára ugrunk, akkor a bal oldalon mindig a videót nézhetjük meg, jobbra pedig olvashatjuk az esemény rövid tartalmi leírását, idejét, résztvevőit.

Az előadások oldalain (3. ábra) a beágyazott előadásfelvételek mellett meg lehet tekinteni az  kapcsolható tartalmakat (az előadás írott változatát, kislexikont, linkgyűjteményt, bibliográfiát stb.). A lap alján található linkekről tovább lehet ugrani más események oldalaira, a videoablak melletti oszlopokra kattintva pedig tovább lehet lépni az előadást időben közvetlenül megelőző, illetve azt követő előadás oldalára. Ilyen módon az időrendhez igazodva, lépésről, lépésre, lineárisan is be lehet járni a Mindentudás Egyeteme összes előadását.

guide03

3. ábra

Ha valaki már nem akarja tovább nézni az előadás videóját, nem kell leállítania. Miközben hallgatja tovább, megnézheti - például - az előadás írott változatát, vagy az előadáshoz készített bibliográfiát, linkgyűjteményt, kislexikont.

Az előadásokat lehet lájkolni, lehet hozzájuk kommenteket fűzni. Ehhez azonban Facebook-kapcsolat szükséges. Azért folyamodtunk ehhez a megoldáshoz, mert abban bízunk, hogy a közösségi oldalhoz tartozás olyan közösségi nyomást érvényesít, ami önmagában elfogadhatóvá, "moderáltabbá teszi" a hozzászólások hangnemét és tartalmát.