díjazott

Buday László, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézet egyetemi tanára, a biológiai tudományok kandidátusa, az MTA doktora. Az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézetének tudományos tanácsadója, igazgatóhelyettes.

Buday László elsőként fedezte fel azt a mechanizmust, mellyel a növekedési faktorokat érzékelő receptorok továbbadják a jelet az ún. Ras fehérjék felé. Ez a felfedezés is közreműködött abban, hogy célzott daganatterápiát lehessen kifejleszteni. Ennek a felfedezésnek nemcsak az alapkutatásban volt nagy visszhangja, hanem a daganatkutatásban is, ugyanis a Ras fehérjék működése gyakran megváltozik a daganatos sejtekben. Ez a felfedezés is közreműködött abban, hogy célzott daganatterápiát lehessen kifejleszteni.

FEBS-ösztöndíjasként dolgozott a londoni Imperial Cancer Research Fund kutatóintézetben.

Számos nemzetközi kutatási támogatást nyert el, így a Howard Hughes Medical Institute, a Wellcome Trust és az Association for International Cancer segítette munkáját. Kutatási eredményeit olyan kiemelkedő folyóiratokban tudta közölni, mint a Cell, a Nature, az Oncogene,  a TIBS, a Mol Cell Biol.

Munkáját többek között Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal, Richter Gedeon-díjjal, Széchenyi István -ösztöndíjjal, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkereszt fokozattal is elismerték.