Kovács Levente
20
06
12
18
2002. szeptember 16-án kezdődött a hazai tudományos ismeretterjesztés merész vállalkozása: a Mindentudás Egyeteme előadássorozata, mely a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Online, valamint a Magyar Tudományos Akadémia összefogásával jött létre. A tudomány egy-egy aktuális, égető problémáját, új megoldásokat az élő előadást követően televízióban, rádióban, a nyomtatott sajtóban és az interneten is láthatja-olvashatja a közönség. A sorozat minden elképzelést felülmúló sikert aratott. A program a maga nemében páratlan, nemcsak a hazai média történelmét, hanem a legújabb tudományos eredmények publikációját tekintve is. A 150. előadáshoz érkezve a szervezők úgy gondolják, hogy meg kell állni, és ünnepelni. Ez alkalommal is a megszokott komolysággal, de kicsit rendhagyó módon.


HUN
Semester IX 2006.12.18

Jelen és jövő adott egymásnak találkozót a Jövő Háza Teátrum színpadán egy órára december 18-án, a Mindentudás Egyeteme 150. előadásán. Az előadássorozatban hagyományosan nagy kutatói és oktatói múlttal rendelkező tudósok osztják meg a közönséggel szakterületük szépségeit és finomságait, ezen az estén azonban rendhagyó módon kutatói pályájuk legelején álló fiatalok léphettek a katedrára. A Mindentudás Egyeteme a középiskolások tehetséggondozásával foglalkozó Kutató Diákok Országos Szövetségével közösen prezentációs versenyt hirdetett, s itt tűnt fel korábban az a három előadó, akik a jubileumi előadáson bemutatták eredményeiket. Kovács Levente immár a kolozsvári Babeo-Bolyai Tudományegyetemen folytatja a középiskolában megkezdett genetikai kutatásokat. Előadása a a stresszfehérjék és a termékenység összefüggéseiről szól.

For an hour, present and future met at the House of Future Teatrum for the 150th Encompass lecture held on December 18. As part of the series, major researchers and scholars with an outstanding teaching history have shared the beauty and intricacies of their field of research, but this evening was an exception to the rule, as it was the turn of young scientists at the start of their research careers to step onto the podium. Encompass, in conjunction with the Hungarian Research Student Movement, ran a competition in which three high-school students won through to present their results at this anniversary event. Levente Kovács is now continuing the genetic experiments he began in high school at the University Babeo-Bolyai department of Science in Kolozsvár. His lecture explores the connections between stress proteins and fertility.

20
06
12
18
Előadó

Jelen és jövő adott egymásnak találkozót a Jövő Háza Teátrum színpadán egy órára december 18-án, a Mindentudás Egyeteme 150. előadásán. Az előadássorozatban hagyományosan nagy kutatói és oktatói múlttal rendelkező tudósok osztják meg a közönséggel szakterületük szépségeit és finomságait, ezen az estén azonban rendhagyó módon kutatói pályájuk legelején álló fiatalok léphettek a katedrára. A Mindentudás Egyeteme a középiskolások tehetséggondozásával foglalkozó Kutató Diákok Országos Szövetségével közösen prezentációs versenyt hirdetett, s itt tűnt fel korábban az a három előadó, akik a jubileumi előadáson bemutatták eredményeiket. A 15 éves Herpai Vivien házi kísérleteket és tudományos elemzést kombináló prezentációja a tej és a tejtermékek rejtelmeibe avat be.

For an hour, present and future met at the House of Future Teatrum for the 150th Encompass lecture held on December 18. As part of the series, major researchers and scholars with an outstanding teaching history have shared the beauty and intricacies of their field of research, but this evening was an exception to the rule, as it was the turn of young scientists at the start of their research careers to step onto the podium. Encompass, in conjunction with the Hungarian Research Student Movement, ran a competition in which three high-school students won through to present their results at this anniversary event. In her presentation, 15-year-old Vivien Herpai combines home-experiments with scientific analysis and introduces us to the mysteries of milk and milk products.