A Nyugat-magyarországi Egyetemen, melynek jogelődje a Selmecbányán III. Károly általa 1735-ben alapított bányatisztképző iskola volt, mind a mai napig, őrizve a hagyományokat, a bányászok köszöntésével üdvözlik egymást a diákok és a tanárok.

Sopronba, hazánk egyik legősibb egyetemére 2011. február 15-én látogat el a Mindentudás Egyeteme, ahol Aszódi Attila „Mire lesz energiánk? – A fenntartható energetika kérdései" című előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Közgazdaságtudományi Kar aulájában. S a téma nagyon is illik a hely szelleméhez, hiszen a Nyugat-magyarországi Egyetem „zöld egyetem", ahol a természeti, társadalmi, emberi környezetet az életminőség megőrzése és javítása érdekében igyekszenek alakítani, így a karokat és azok tevékenységét a környezettudatos gondolkodásmód jellemzi.

sopron_hagyomanyok

A Nyugat-magyarországi Egyetem a több évtizedes változásoknak és fejlődés eredményeképpen 2008. január 1-től öt városban (Sopron, Mosonmagyaróvár, Győr, Székesfehérvár és Szombathely) 10 karú egyetemként működik. Az oktatást a XXI. században is a „selmeci szellem" jellemzi, melynek hármas értékrendje az egymás iránti tisztelet, szeretet és segítőkészség. Ezt példázza az első- és felsőéves hallgatók, azaz a balekok és firmák egyedülálló kapcsolata, melyet számos hagyományőrző program színesít. Ezekről bővebben itt lehet olvasni az egyetem honlapján.

Egy egyetemi város elképzelhetetlen kollégiumok nélkül, melyeknek felszereltsége azt mutatja, hogy Sopronban a hagyományok és a modern élet kéz a kézben jár. Jelenleg 3055 a férőhelyek száma, s a költségek olyan plusz szolgáltatásokat is tartalmaznak, mint az Internet-hozzáférés, a tévé-szolgáltatás, a telefonos elérhetőség, az informatikai tanulóközpont és a klubhelységek igénybevétele. Sőt, konditerem, kispályás focipálya, tornacsarnok, tekepálya, szauna, kerékpártároló is biztosított a diákok számára. Ezek ismeretében már érthető, hogy a kollégium szó helyett miért használják már a diák-hotel kifejezést!

sopron_botanikuskert

S a fejlődés nem áll meg. 2010. október 21-én volt az Egyetemi Laboratóriumi Központ kutatólaboratóriumának ünnepélyes alapkőletételét az Egyetem botanikus kertjében. Az ünnepségen Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a csúcstechnológiával ellátott laborkomplexum a tervek szerint az egyetem kutatásainak versenyképességét fogja biztosítani, míg a bemutató központ mindenekelőtt a tudásdisszemináció erősítésében játszik majd fontos szerepet. Előbbi – mint ahogy a Mindentudás Egyeteme soproni előadásának témája is mutatja - főként az energetika, az ökológia, a megújuló energia és a klímakutatás területén fog megbízásokat teljesíteni, melyekbe a kutatók munkáját segítő hallgatók is bekapcsolódhatnak. Utóbbi, pedig az egyetemhez kapcsolódó tudományterületek multimédiás bemutatását célozza meg.

Ha azonban valaki a tudomány és kultúra fogyasztásán túl az egyetem gasztronómiai világában is szeretne elmerülni, akkor érdemes a Nyugat-magyarországi Egyetem lapját, a Vivat Academia-t is felütni, például a Tárcsán sült nyúlfalatok kölessel és gyümölcsökkel házasítva oldalon!

 

 

{gal}2687{/gal}